Frågor

De flesta som ej känner till miljövänlighet och sånt, frågar ofta frågor som de aldrig får svar på. Här kommer svaren på några vanliga frågor:

1. Hur kan det påverka miljön om jag köper en skjorta från butiken?
Då du köper vad som helst från butiken, är det ungefär samma som att du skulle stöda det märket eller den produkten. Då tänker producenten att produkten är populär och börjar därför tillverka kopior av denna produkt. T. ex. Converse-skor är mycket populära och då människor köper dem måste man tillverka mera för att plötsligt vill ALLA ha sådana. Då man tillverkar något bildas koldioxid och kom ihåg att alla produkter har en transportresa bakom sig. Alla produkter är alltså transporterade till butiken och då bildas det också koldioxid.. omiljövänligt, eller vad tycker du?

2. Vad är växthuseffekten?
Växthuseffekten är livsviktig. Utan den skulle det vara mer än 30 grader kallt på jorden. För att det skall finnas en växthuseffekt ska det finnas växthusgaser. Till dem hör koldioxid. Då vad som helst brinner bildas koldioxid. Och när man tillverkar något med maskin bildas koldioxid. koldioxidhalten har ökat mycket sedan den industriella revolutionen, då människor började använda sig av elektricitet och sånt. Nu har koldioxidhalten stigit så mycket att "växthuseffekten har för hög effekt". Dvs, det är blir varmare än det från början var meningen.

3. Vad är det för vits med att returnera returflaskor?
Det krävs mycket energi till att tillverka flaskor och burkar och det är mycket viktigt att returnera dem till butiken. Även om flaskan inte har någon pant, eller om flaskan har pant men med någon annan valuta, så ska man returnera dem.

4. Varför är plast så dåligt?
Plast förmultnar aldrig

5. Varför får man inte åka bil i onödan?
Bilåkning ökar koldioxidhalten och bidrar till ett varmare klimat

6. Varför är återvinning viktigt?
T. ex. metall kräver mycket energi för att produceras och därför är det viktigt att återvinna. Dessutom blir inte din soppåse direkt full om du återvinner så mycket som möjligt. Papper, metall, kartong, plast, mat (i komposten), glas och mycket mer kan återvinnas. Man kan också återanvända kläder genom att köpa från lopptorg eller sälja gamla kläder.

7. Kan man lägga metallfolie i metallåtervinning?
Såklart

8. Hur kan man vara ekologisk i skolan?
Släck lamporna efter dig på toaletten, hassa inte papper, hassa inte vatten. Ordna en miljöklubb som kan göra skolan miljövänligare etc

9. Vad händer då klimatförändringen sker?
Ingen vet. Man antar att isar smälter vilket gör att havsnivån stiger (landområden förstörs, Golfströmmen ändrar riktning), och att det blir varmare och torrare i Afrika, att erosioner och översvämningar ökar osv

10. Varför ska man välja ekologiska hudvårdsprodukter?
Köp smink som inte är testat på djur, så är du säker på att du åtminstone där har varit djurvänlig. Naturkosmetik är mycket bättre för både huden och miljön

Har du mer frågor?

Kommentera gärna

Kommentarer

Kommentera mitt inlägg här:

Ditt namn/smeknamn eller nåt annat passande:
Kom ihåg ditt namn?

Din e-postadress (bara jag ser den):

URL/Din egen bloggadress:

Dina tankar om inlägget:

Trackback
RSS 2.0