Loppmarknad

Jag och min syster ska sälja på loppmarknad :D
Alla gamla kläder, och det finns mycket, och de skall alla vara fina så att alla vill köpa dem! Vi har så mycket gamla kläder som inte någon vill använda och därför tycker vi det är dags att sälja dem. Pengar får man också.

Nya tips

Gamla lakan och kläder som man inte kan sälja för att de är sönderrivna eller så, kan man klippa i små bitar så att de blir som små näsdukar. Sedan kan man använda dem istället för pappershanddukar/hushållspapper. Torka bordet med tygbitarna och tvätta dem i tvättmaskinen med samma färgs tvätt. Du kastar inte onödigt i skräpkorgen och de här håller länge och är praktiska!

När du köper frukt i butiken - ta med en sådan där plastpåse som man väger frukten i hemifrån. Sedan lägger du bara all frukt i påsen och då du väger frukten och får den där lilla klisterlappen, så är det bara att klistra den på den gamla klisterlappen.

Visste du att det går ungefär 5000 blöjor på varje baby? Köp tygblöjor istället!

Sonja tipsar

Min vän Sonja tipsar nu om vad man kan göra för att stoppa globala uppvärmningen:

 • för det första lämna inte tv:n/radion/datorn etc. på stand by. Det tar massor med energi och dessutom riskerar du att apparaten far sönder/sprängs etc.
 • har du gamla kläder/lakan etc? Sätt dem i en stor plastpäse eller liten beroende på mängden och för dem till frälsningsarméns insamling. Kläderna återanvänds och många fattiga i u-länderna får bra användning av pengarna som frälsningsarmén får in.
 • När du tvättar mattor ex. på sommarstugan. Använd i stället för kemiska ämnen tallsåpa som är ekologiskt.
 • har du en massa lösa foton överallt? I stället för att köpa ett fotoalbum från butiken, gör ett själv i stället. Pärmen kan du göra t.ex. av gammalt paff ex. mjölkburkar :D och sidorna av återvunnet papper.

Spara vatten

Kom ihåg att spara vatten. Invånarna i u-länder sparar, och de använder annars också lite vatten. Duscha snabbt, tvätta tänderna med en tandmugg att ha vatten i när du sköljer munnen, häll gammalt vatten i vattenkannan som du vattnar blommorna med. Låt inte vattnet rinna i onödan. När du sätter på kranen skall den få rinna med sakta fart, inte FULLT direkt. Du kan gå miste om flera liter.


Second hand

Idag tänker jag second hand shoppa, sedan tar jag tåget till karis.

skall också köpa en miljöbok

Ja

Jag har designat färdigt nu.

Vegemat

Varför brukar man tala om att vegetarisk mat är så mycket bättre än kött, då man ser från naturens synvinkel? Jag skall berätta varför.

Tänk dig sju liter olja och ett kilo biff. Oljan motsvarar biffen! Ett kilo biff och sju liter olja är alltså lika omiljövänliga båda två! Jag blev själv också lite paff när jag hörde det, men jag har nog alltid vetat att kött tar mycket energi att tillagas.
Ifall du äter kött från en ko kan du ju se till att kon fått springa fritt i naturen och att den inte har levat ett trångt liv i ett litet stall med massa andra kor.


bilderna är från: http://www.northernsun.com/images/thumb/Stop%20Global%20Warming%20(5139).jpg och http://b.epmf.se/20249/upload/bilder/0/nordic_ecolabel_315_021_260_rdax_152x150.jpg

Kött kräver alltså ganska mycket energi när man tillreder det! Tyvärr. jag älskar kött, vet inte om jag skulle klara mig utan det heller. Jag är idrottare så jag behöver kött, men jag har nog ändå tänkt minska på ätandet av kött. Det är nämligen OMILJÖVÄNLIGARE ATT ÄTA KÖTT ÄN ÅKA BIL. Blev du förvånad?


de här lussebullarna har tyvärr nog ingen sorts miljövänliga produkter i sig :(
men jag ska kämpa för det här med att börja köpa ekologisk mat och sånt, det är nästan det ända (plus sluta äta kött) som jag ännu inte gjort :(

Annorlunda miljötips!

Alltid säger man att "åk inte bil" "skräpa inte ner" osv. Jag tänkte skriva nya saker den här gången, som kanske inte så många har tänkt på.

 • Låt maten svalna innan du sätter den i kylskåpet, annars börjar kylskåpet jobba extra för att kyla ner den varma maten
 • Häll allt vatten som du inte kan dricka och som blivit över (från t.ex. träningen) i vattenkannan!
 • Använd en tandmugg när du tvättar tänderna, också när du sköljer munnen
 • Se på naturprogram om isbjörnar - du börjar tycka synd om dem och vill aldrig mer vara omiljövänlig :D Isbjörnarna lider av klimatförändringen
 • Vänj inte dina barn vid att man åker bil till alla ställen, utan vänj dem vid att gå och cykla
 • Regel: varje gång du köper något nytt, gå då ut och plocka en påse skräp från naturen.
Lät sista regeln konstig? :) ja ska förklara: för att "betala tillbaka" till naturen för att du köpte något nytt/oekologiskt, så kan du plocka lite skräp du hittar i naturen. Varför är det bra att plocka upp skräp? Jo, småfåglar kan kvävas i t. ex. plastpåsar eller annat som de går och lägger i näbben

Kolla in den här:


bilden är härifrån: http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/notaplasticbag.jpg


redan en trend hos många kändisar ;)

Wow

Äntligen

Jag har lärt mig hur man designar sin blogg och den här gången blev den så här och se ut :)

Jag har också gjort olika kategorier: Tips på miljövänlighet, Test, Fakta och så Allmänt.. så om ni söker något speciellt i min blogg är det bara att leta bland dem.

Kommentera gärna, har fått många nya läsare och det är fint :) Skicka gärna önskemål på vad jag kunde skriva om


bilden är härifrån: http://images.cafepress.com/image/16361511_400x400.jpg

Vad händer med miljön?

Vad händer med miljön då man kör bil, köper nya kläder hela tiden etcetc?
Koldioxidhalten ökar. Den är en mycket viktigt växthusgas och finns det för mycket av den så ökar temperaturen, dvs. det blir varmare. Det är det som globala uppvärmningen går ut på.

Men varför ökar koldioxidhalten då man kör bil?
Vid bränning av fossila bränslen (olja) bildas koldioxid

Och varför ökar koldioxidhalten när man köper kläder?
Det är inte bara att sy ihop ett par jeans och sedan föra dem till butiken..
jeansen går igenom olika miljöfarliga tvättar med kemikalier och saker och efter det skall de här jeansen ännu åka runt jorden för att hamna i ditt klädskåp. Åk som sagt, att åka bil (och flyg och buss osv), kräver förbränning av fossila bränslen vilket ger ökad koldioxidhalt.. så när de här jeansen åker runt jorden så bränns det fossila bränslen.

Elda ekologiskt

Det är bra att elda i spisen! Javisst, när man bränner något bildas koldioxid, men...

Ifall du låter din ved stå två år under tak och sedan två veckor inomhus så borde det bli ganska ofarligt för miljön! :)
Men trädet skall vara lövträ - KLUVEN och KAPAD.

Från 100 sätt att rädda världen

Visste du att
 • ifall man byter nio stycken 60 watts lampor mot lågenergilampor, skulle man spara 250 kilo koldioxid?
 • slalomåkning tyvärr är mycket omiljövänligare än längdskidåkning? :(
 • det lönar sig att släcka lampan i ett rum som man inte är i på fem minuter?
 • det dör 100 personer i Finland per år av luftförgiftning, så kör inte bilen i onödan!
 • ditt hushållsavfall minskar med hälften ifall du komposterar ditt bioavfall istället för att låta det åka till soptippen?
 • du slipper bära 50 kg reklam per år till pappersåtervinning ifall du lät bli att ta emot reklam?
 • 60 procent av energin i huset går till att värma det?
 • 5 kilometer med bil varje dag är 1825 kilometer under ett år?
 • en droppande kran kan droppa 25 000 liter under ett år, som motsvarar 400 duschar?
 • 1000 tunnor olja förbrukas under en sekund?


källa: 100 sätt att rädda världen

jeejee

Ja ska nu o köpa en bok... om miljön :D

Små tips

Det är nu på det sättet att man måste göra något åt miljön!

5 saker som man skall göra för miljön:

1. Inte köpa nytt

2. Köpa lokalt och ekologiskt (hellre lokalt än ekologiskt från andra sidan världen)

3. Minska sina utsläpp för olika resor (buss, bil..)

4. Vara motorn för varje maskin! (såga för hand, inte med motor.. vispa grädde för hand..)

5. Berätta om klimatförändringen till andra

Jag blir så arg när jag babblar om klimatförändringen med någon och den instämmer oroat: "ja, alla människor borde hjälpa till för att sakta ner klimatförändringen och globala uppvärmning etcetc" och sedan nästa dag vill den personen ha en moped, alla nya kläder i butiken, krämer för ansikte och parfym osv...

Nåt annat som inte är skoj är när människor säger "ja, men det gör inte något om bara jag åker bil till träningen idag, det kan inte förstöra miljön om bara EN person gör så..."
SAKEN är den att: det är inte bara den här ena personen som tänker så, utan miljoner andra! MILJARDER andra!

Ett litet tips: gör läxorna vid ett fönster när det är ljust ute, så slipper du tända lampan


Hahaa

Jag gjorde något smart just. Jag bläddrade igenom ALLA mina tidningar som jag har och klippte bort alla de sidor med reklam på båda sidorna.. och sedan la jag sidorna i pappersåtervinningstunnorna!!! :) Och kan ni tänka er, det blev hela 45 sidor! Om en femtedel av alla i Finland skulle göra det, skulle det återvinnas ca. 45 miljoner sidor papper! :D

ifall alltså en femtedel av finnarna skulle klippa ut 45 sidor de också!

Papper

Kom ihåg att man inte får lägga paketpapper i pappersinsamlingstunnorna.. paketpappret har för mycket färg

:)

En FIN bild från naturen

Min alla tiders favoritbild från sommarstugan

Från sommarstugan :)

Hemlagat ekologiskt schampo!

Jag tittade på TV en gång och där gjorde de ekologiskt hemgjort schampo, som var så ekologiskt att man kan tvätta sig i havet med det.. för du helt enkelt använder typ ALLT från naturen direkt. Här kommer receptet:

Hemkokt örtschampo är en riktig vardagslyx! Har man väl börjat är det svårt att gå tillbaka till köpta schampon igen. Håret blir mjukt, tjockt och glansigt och håller sig rent längre. Dessutom får man ju faktiskt välja själv vad produkten ska innehålla, hur stark den ska vara, vilken påverkan på miljön den ska ha och hur den ska dofta.

Det här behöver du:
De torkade örterna - brännässlor, åkerfräken och ringblommor

Ger 1,1 l schampo
Örtavkok
    * 1 l vatten
    * 1 näve torkad brännässla (mycket vitaminer och mineraler)
    * 1 näve torkad åkerfräken (innehåller kisel som stärker håret)
    * 1 näve torkad ringblomma (mot torr hårbotten, stimulerar nybildning av hud)

Ingredienserna kan hittas på nätet i specialaffärer. Sök t.ex. på google på nyckelord som "Guarmjöl kosmetiskt"

Ingredienser för örtschampo

    * 2 tsk guarmjöl (afrikansk nöt, balsameffekt + konsistens)
    * 1 msk olivåterfettning (förtvålad olivolja, återfettar hårbotten)
    * 7 dl örtavkok
    * ½ tsk paraben (konservering)
    * 1 tsk mjölksyra (sänker hudens pH-värde, särskilt bra vid mjäll)
    * 2 dl laureth sulfat (tvättaktivt ämne från kokos- och palmkärnolja)
    * 1 dl sockertensid (tvättaktivt ämne från majs- och kokosfett)
    * Ev 1 msk silkesprotein eller sojaprotein (fuktbindare, balsameffekt)

Gör så här:

Örterna kokas upp
Sila örtavkoket

1. Koka upp 1 l vatten med 4 dl torkade örter. Dra av när det kokar, låt svalna till 50 grader under lock. Sila.
Blanda guarmjöl med olivåterfettning
2. Häll guarmjölet i en rostfri bunke eller kastrull och blanda med olivåterfettning. Rör ut mjölet ordentligt, som en redning. Viktigt att det inte är några klumpar kvar!
Häll lite örtavkok i taget i guarblandningen
3. Mät upp 7 dl örtavkok och häll i lite i taget. Värm under tiden till 50 grader.
4. Tillsätt paraben och mjölksyra.
Rör långsamt ner först laureth sulfat och sedan sockertensid i blandningenLaureth sulfat och sockertensid är tvättaktiva
5. Rör långsamt ned laureth sulfat och sockertensid. Viktigt att ta dem i rätt ordning!
6. Tillsätt ev silkesprotein/sojaprotein.
7. Rör långsamt i minst 5 min.
Tillsätt valfria eteriska oljor Häll upp på flaskor
8. Häll upp på flaskor, sätt på locken.
9. Tillsätt valfria eteriska oljor och gör en fin etikett.

Eteriska oljor för doftsättning:

Till 50 cl schampo (halva satsen) är 50-60 dr eterisk olja lagom.
Lees blandning innehåller lime och grönmynta
    * 25 dr lime
    * 25 dr grönmynta
Passar bra för fett hår.
Alexandras blandning innehåller fänkol, lagerblad och rosmarin
    * 20 dr fänkål
    * 15 dr lagerblad
    * 15 dr rosmarin
Bra för cirkulationen i hårbotten, passar bra om man har lite platt hår. Den här doften var ganska stark i början, men klingade av och blev riktigt god efter en stund.

Andra blandningar som är bra
· 15 dr tall + 15 dr gran + 15 dr enbär + 15 dr rosmarin – ökar cirkulationen, ger en frisk och god skogsdoft
· 30 dr tea tree + 10 dr rosmarin + 10 dr enbär – mot mjäll
· 40 dr rosenträ – mot torrt hår
· Valfri mängd ylang ylang, lavendel, ros de mai eller apelsin – allmänt hudvårdande och väldoftande

Fler örter att använda i schampot
· Kamomill – ger ljust hår mer glans och lyster
· Rosmarin – ger mörkt hår mer glans och lyster
 · Tussilago – mot fett hår, innehåller zink mot sår i hårbotten


Taget från: www.yle.fi/stromso

Skräp

Idag har jag plockat skräp, jag hittade godispapper, glasflaskor och burkar av metall

Naturen

Lev en dag i naturen!

Tälta med en kompis och plocka svamp, bär och ro båten istället för att använda motor, meta, simma...

Att lära känna naturen och att vänja sina barn vid naturen är ett sätt att inse att naturen faktiskt är något enastående som man inte skall förstöra med avgaser, skräp och giftiga ämnen.

DAGENS TIPS:
skruva ner värmen en eller två grader där hemma, du sparar massor

Testa dig själv

Hur ekologisk är du under en vecka?

Skriv ner varje gång du åker med bil, buss, tåg, flyg etc.. och skriv ner hur långt också

Skriv ner varje gång du gör något för att rädda miljön

Titta på resultaten efter en vecka - borde du minska bilåkandet? Borde du bli mer miljövänlig?

Pantflaskor

Tänk dig 100 plastflaskor. På varje står det "0,20€". Tänk dig att du slänger dem i soporna.
Inser du då hur mycket pengar du slänger? 20 €! För 20 € (ca. 200 kronor) kan du köpa en tågresa från Åbo till Helsingfors tur och retur.

KOM IHÅG ATT ALLTID FÖRA TILLBAKA DINA FLASKOR TILL BUTIKEN!
ifall du slänger flaskorna i soporna, fylls soptunnan snabbare och man måste oftare byta plastpåse.


bilderna är härifrån: http://www.tenuto.se/images/burk.jpg och http://www.blt.se/multimedia/dynamic/00277/Bild_-_2_277720l.jpg

Miljövänliga födelsedagspresenter!

Har din kompis födelsedag?
De flesta människor har faktiskt allt de behöver redan och det mesta de får är bara onödigt skräp. Så, vad skall du ge din vän i present?
Här kommer svaret:
Något hemlagat och handgjort som ingen annan har.

Ifall du har ett gammalt fotografi på din kompis någonstans därhemma, så kan du såklart ta det och börja bygga ihop en ram av... vadsomhelst!
En present klar

Gå till lopptorget och köp en gammal fin väska! Det är inte handgjort och hemlagat, men definitivt miljövänligt och oftast är gamla (läder)väskor hemskt fina!

Gamla klädesplagg där hemma, som du inte vill ha, kan du sy om till fina tröjor, skjortor, byxor, kjolar etc. och ge i present

Ja, använd bara fantasin så ska du se att det går bra.. viktigast är att komma ihåg att inte köpa något nytt :)tror inte att klänningen är vidare ekologiskt gjord.. men masken är i alla fall handgjord i Italien (och jag köpte den i Italien så den har inte transporterats ända till Finland för att jag sedan ska köppa den :) ..)

Hur få ett skratt?

Tänkte skriva om något annat än miljövänlighet och sånt i det här inlägget.

Jag skall ge lite tips på hur man blir glad! Det låter som en trist kliché, men jag tror nog att de flesta människorna skulle vilja bli lite gladare.

Börja din dag med att skratta! Skrattet utsöndrar faktiskt ett ämne som gör dig glad, så skratta! Skratta hela tiden dagen igenom och skriv sedan en liten rad om hur du känt dig idag.
Använd färgranna kläder och gå till loppmarknaden och köp något som ingen annan har och som ser färggrannt och glatt ut och du känner dig genast bättre!
Dansa omkring och promenera med dina kamrater någonstans och ha picknick! Man kan ha picknick på snö på vintern, det är kanske kallt, men definitivt något man kommer ihåg!Glada miner, solen skiner

Må bra och spara miljö!

Ja, det har blivit sagt tusen gånger, men man mår bättre av att tänka på miljön! I alla fall jag! Man får inte bara ett gott samvete, utan man får motion också (tänk dig att du cyklar istället för att ta buss/bil) plus annat

Att åka buss är roligare än att åka bil för att:
 • man träffar nya människor
 • man hör roliga diskussioner
 • man behöver inte bry sig om att sköta ratten, bromsen, gasen rätt
 • man kan slappna av
Att gå/cykla är roligare än att åka buss för att:
 • man får frisk luft
 • man får motion
 • man sparar en bussbiljett
 • man kan bestämma rutten själv
Att ta tåget istället för flyg är roligt för att:
 • man ser mycket mera av världen
 • det är MYCKET miljövänligare
 • man kan gå inne i tåget om man får kramp av att sitta

TIPS:

Plocka svampar i skogen istället för att köpa i bilen, du sparar pengar och faktiskt också miljö eftersom svamparna antagligen blivit transporterade till butiken med bil. Ja, och så får du ju en naturupplevelse :)


Ekologisk kosmetik

Ekologisk kosmetik är mycket bättre för din hud än vanlig kosmetik! Den är såklart också miljövänlig och inte testad på djur. Så, ifall du verkliegn är i behov av make up, dra iväg dig till en butik med miljövänliga produkter.

Ifall du vill att dina barn och barnbarn och barnbarnsbarn osv osv ska få se snö här uppe i norr, är det dags att ge upp sin bil, skaffa grön el, vara snål på ALLT som du äger (använd inte massor av ditt schampo och din två etc. när du tvättar dig..) och uppmuntra andra att bli likadana!

LÄS: 100 sätt att rädda världen

Miljötipsen är skrivna på ett trevligt sätt och låter inte allt för svåra


Miljötips

Här kommer några vardagliga miljötips

 • när du köper mjölk, försök att köpa mjölkburken som snabbare blir gammal (enligt BÄST FÖRE-datumet)
 • tvinga inte bilarna att stanna när du går över skyddsvägen, vänta istället att alla bilar åkt förbi
 • ta inte emot plastpåsar i butiken, ha med dig en tygpåse istället!
 • ta gamla plastpåsar hemifrån med ifall du skall köpa till exempel tomater i lösvikt och måste väga dem
 • köp alltid i lösvikt (inga extra förpackningar)
 • köp lokalt
 • sopa istället för att dammsuga (du slipper höra buller och sparar elektricitet
 • försök att åtminstone varannan gång vispa grädden för hand istället för med elvisp! (jag gjorde det en dag och det tog länge och handen krampade, men jag var stolt när jag hade klarat det till slut
 • plocka upp skräp du hittar i naturen


här ovanför ser du en finsk fettfri OCH ekologisk mjölk!

Varför är det viktigt att köpa ekologisk mjölk? Jo, för att då har korna fått springa fritt i naturen och metanhalten har antagligen inte blivit lika stor som då korna lever tio stycken på några kvadratmeter.

Plastpåsar är ett miljöproblem

Plastpåsar tar en allt för lång tid på sig att förmultna. Ja, inte bara plastpåsar, utan ALLT plast tar länge att förmultna. Därför är det viktigt att ibland tänka om, när man köper någon plastgrej, att är det faktiskt nödvändigt?

Ifall du inte har plastpåsar hemma kan det kännas jobbigt att kasta blandavfallet och så, men se den ljusa sidan i det. Det är EKOLOGISKT att inte ha plastpåsar! Och då kan du bara vira skräpet in i t. ex. tidningspapper och sedan kasta bort det. Så ifall du har en skräpkorg så täcker du liksom innerväggarna med lite tidningspapper och simsalabim! så har du klarat dig utan plastpåse.

Miljögruppen

vi har skaffat pappersinsamlingsboxar till alla klassrum och typ nästa vecka ska vi och köpa växter till skolan :)

jag har på senare tid, istället för att åka buss, börjat gå till träningarna! och det är inte bara ekologiskt utan kul och ger frisk luft också. Dessutom sparar jag busspengar.

Tror jag skall söka sommarjobb på nån tidning och börja skriva om hur man kan vara ekologiskt etc etc. för jag älskar at skriva ! :)

kommentera om ni läser, mycket roligare för mig att skriva isåfall ! och skriv lite tips på hur man kan spara på miljön samtidigt!


tack o hej leverpastej


En idé!

jag har kommit fram till att det är lättare att vara ekologisk om man är glad :)

RSS 2.0